Ensimmäisen kantoliinan materiaali, apua!

Ensimmäisen kudotun kantoliinan hankinnassa pääsee pitkälle neljällä vinkillä: Hanki liina, joka on 1) kaunis 2) helppohoitoinen 3) ohut tai keskipaksu 4) sopivan hintainen.

Liinan kauneus ja sopiva hinta ovat henkilökohtaisesti arvioitavia seikkoja ja ohut/keskipaksu kantoliinakin on varsin yksinkertaisesti määritelty (alle 275 g/m2 kantoliina). Liinan helppohoitoisuudesta on kuitenkin olemassa useampia mielipiteitä.

Kokonaan puuvillasta valmistettu kantoliina on tyypillinen esimerkki helppohoitoisesta liinasta, mutta toisaalta myös pellava/puuvillakantoliinoja ja villa/puuvillakantoliinoja suositellaan silloin tällöin helppohoitoisuuden takia ensimmäiseksi kantoliinaksi.


Täysin puuvillaa oleva kantoliina kestää materiaalinsa puolesta kuumat pesulämpötilat ja on sen suhteen helppohoitoinen. Kuitenkin kuumat pesulämpötilat ja pitkät pesuohjelmat kuluttavat tarpeettoman paljon kantoliinaa ja lisäksi kuumassa pesussa kantoliina saattaa kovettua hankalasti sidottavaksi. Tämän takia myös puuvillaiset kantoliinat kannattaa pestä hellävaraisessa pesussa nestemäisellä pesuaineella ja tarvittaessa käsitellä tahrat erikseen pesuaineella.


Pellava/puuvillaliina kestää 100% puuvillaliinan tavoin korkeat pesulämpötilat, mutta vaatii huolellisen silityksen jokaisen pesukerran välissä. Pellava on kuituna helposti rypistyvä ja mikäli liinaa ei pestä ja silitetä säännöllisesti, voi liinan reunoihin muodostua kestorypyt ja kulumat joiden kohdalta liina voi pahimmassa tapauksessa kulua puhki. Myös pellavasekoitteinen kantoliina voi kovettua liian kuumassa pesulämpötilassa.


Villa/puuvillasekoitteinen kantoliina pestään käsin tai pyykinpesukoneessa hellävaraisella villapesuohjelmalla. Villasekoitteinen kantoliina hylkii luonnostaan likaa ja pienet tahrat on helppo puhdistaa paikallisesti pesemällä. Villa ei kestä kuumia pesulämpötiloja, mutta koska villa hylkii likaa, ei kuumia pesuja tyypillisesti tarvita. Villakantoliinaa ei tarvitse silittää.

Kaikissa materiaaliyhdistelmissä on siis omat hyvät puolensa ja hyvään alkuun kantamisen kanssa pääsee kaikilla materiaaliyhdistelmillä. Tärkeintä onkin valita helposti sidottava liina joka on kaunis ja sopii omaan budjettiin. Jos tarvitset apua kudotun kantoliinan valinnassa, autamme sinua mielellään!